Co to jest i jak to obiczyć ?
Mathew: an =log√n:(n+1)
a1+a2+a3...+a98+a99= ?
10 sty 23:52
jikA:
| | 1 | |
an = |
| (log (n) − log (n + 1)) |
| | 2 | |
10 sty 23:57
asdf: sprawdź jaki to ciąg.
11 sty 00:05
pigor: ..., np. tak : a
n=log
√nn+1=
12log
nn+1 , zatem
a1+a2+a3+ ... +an= 12(log
12+log
23+ ... +log
9899+log
99100)=
=
12log(
12*
23*
34* ... *
9899*
99100)=
12log
1100=
=
12log10
−2=
12*(−2)log10=
−2 . ...
11 sty 00:09
jikA:
| | 1 | |
Mały pomyłka |
| * (−2) = −1. |
| | 2 | |
11 sty 00:23
pigor: ... , dzięki, przepraszam. ...
11 sty 00:47
Mathew: A wytlumaczcie skad wiecie/jak obliczyc ze 12 * 23 *34 *... 99100=1100
Nie wiem jak to sie robi
11 sty 01:08
jikA:
Wszystko się upraszcza 2 z mianownika z 2 z licznika 3 z mianownika z 3 z licznika i tak dalej
aż zostanie 1 w liczniku i 100 na końcu w mianowniku.
Możesz też zrobić w ten sposób jak ja wyżej napisałem
| | 1 | | 1 | |
an = |
| log (n) − |
| log (n + 1) i będziesz miał |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| log (1) − |
| log (1 + 1) + |
| log (2) − |
| log (2 + 1) + |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| log (3) − |
| log (3 + 1) + ... + |
| log (98) − |
| log (98 + 1) + |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| log (99) − |
| log (99 + 1) = − |
| log (99 + 1) = − |
| log (100) = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
11 sty 01:22