geometria analityczna
panna: Hej. Mam banalne zapewne dla was pytanie, ale ja naprawdę nie wiem.
Mam takie zadanie, gdzie A=(−1;−2), B=(3;0) i muszę napisać równanie tej prostej. Mam
rozwiązanie, ale chcę wiedzieć z czego to się bierze.
Rozwiązanie zaczyna się tak:
Powiedzcie mi proszę jaki jest na to wzór. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
10 sty 23:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | yb − ya | |
(y − ya) = |
| (x − xa) |
| | xb − xa | |
oto ten wzór zapisany symbolami
10 sty 23:07
panna: dzięki
10 sty 23:14
Mila:

Najlepiej zapamiętaj, że prosta ma równanie
y=ax+b równanie kierunkowe prostej
wsp. punktów A=(−1;−2), B=(3;0) spełniaja równanie prostej
3a+b=0
−a+b=−2 odejmujesz stronami
4a=2
| | 1 | | 1 | | 3 | |
a= |
| podstawiasz 3* |
| +b=0⇔b=− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
10 sty 23:16
panna: Dzięki wielkie za radę, jeszcze kilka razy poczytam i ogarnę to raz dwa
10 sty 23:21