Nie wiem co zrobić dalej z tym równanie logarytmiczne,pomoże ktoś ??
Tymon:
| log10 (x+1)12 | |
| =3 |
| log10(x−4)13 | |
| 12log10(x+1) | |
| =3 |
| 13log10(x−4) | |
10 sty 23:00
Kasia ;) : masz tam log1 0*√x+1 ?
10 sty 23:03
Tymon: to jest logarytm przy podstawie 10
10 sty 23:06
Tymon: ogólnie oby dwa logarytmy są przy podstawach 10
10 sty 23:07
Kasia ;) : z walsnosci logarytmow mozesz zastapic dzielenie odejmowaniem
10 sty 23:09
Kasia ;) : | | logxY | |
i masz |
| = logxy − logab |
| | logab | |
10 sty 23:11
Kasia ;) : omg powalily mi sie wlasnosci ... nie sluchaj mnie

pozno juz ide stad
10 sty 23:13
jikA:
Kasia 
nowa własność?
10 sty 23:16
jikA:
Ustal najpierw dziedzinę.
| 3 | | log (x + 1) | | 2log (x − 4) | |
| * |
| = 3 / * |
| |
| 2 | | log (x − 4) | | 3 | |
log (x + 1) = 2log(x − 4)
10 sty 23:18
Kasia ;) : podstawy jak maja te same to tak mozna ?

cos takiego mi swita
10 sty 23:18
10 sty 23:20
jikA:
| | b | |
logab − logac = loga |
| . |
| | c | |
10 sty 23:21
Tymon: 12log
10(x+1)−
13log
10(x
4)=3
dobrze robie
10 sty 23:25
Tymon: 12log
10(x+1)−
13log
10(x
4)=3
dobrze robie
10 sty 23:25
jikA:
Źle.
10 sty 23:27
Tymon: log(x−1)=2log(x−4)
x+1=(x−4)2
delta i tak dalej ?
10 sty 23:35
jikA:
Tak. A ustaliłeś dziedzinę?
10 sty 23:36
Tymon:
x−4>0
x>4
10 sty 23:39
jikA:
Tylko?
10 sty 23:45
Tymon: x+1>0
x > −1
10 sty 23:47
jikA:
Jeszcze jednego brakuje założenia.
10 sty 23:48
Tymon: Nie wiem
liczba przy podstawie jest przecież >1 i 0
10 sty 23:55
jikA:
Masz przecież ułamek jeszcze.
10 sty 23:58
Tymon: x−4=0
x różny od 0
11 sty 00:01
Tymon: x−4=0
x różny od 0
11 sty 00:01
asdf: @Kasia
Prosty przykład, że nie ma takiego wzoru jak zastosowałaś:
log
28 = 3
log
216 = 4
a to co Ty zrobiłaś to:
| log28 | |
| = log28 − log216 = 3 − 4 = −1, pomyliłaś to ze wzorem: |
| log216 | |
| | b | |
U{loga( |
| ) = log ab − log ac, już pomijając założenia  |
| | c | |
11 sty 00:03
jikA:
Przecież to już masz x − 4 > 0 spełnia warunek x − 4 ≠ 0. Skoro masz ułamek to co powinno być
różne od 0.
11 sty 00:04
Tymon: mianownik różny od zera
11 sty 00:07
asdf: @Tymon
Jeżeli masz takie coś:
| logab | |
| , to dziedzina wygląda następująco: |
| logxy | |
a> 0; a ≠ 1
b > 0
x > 1; x ≠ 1
y > 0
log
xy ≠ 0
11 sty 00:10
asdf: poprawiam:
a> 0; a ≠ 1
b > 0
x > 0; x ≠ 1
y > 0
logxy ≠ 0 (bo przez zero dzielić nie wolno!)
11 sty 00:11
Tymon: Do czego potrzebne to a ≠ 1 skoro podstawa jest
11 sty 00:13
asdf: Ja nie zrobiłem Twojego przykładu tylko pokazałem Ci jakie są założenia dla logarytmów w takiej
postaci jaką ty wrzuciłeś

Ale mój przykład jest inny jak widzisz
11 sty 00:16
Tymon: Po tym jak napisałem wyżej to zorientowałem się że chodzi o ogólen założenia dla logarytmów
Dzięki za pomoc
11 sty 00:20