geometria
Emilianka: Znajdź równanie prostej prostopadłej i równoległej do prostej y=3x−7 przechodzącej przez
C=(−2,−10)
10 sty 22:55
Zuzia: a1=3
prosta równoległa a1=a2
a prostopadła a1*a2=−1
tutaj musisz wiedzieć że punkt C ma x=−2 a y=−10
masz a wiliczone z tamtego a b szukasz z równania y=ax+b
10 sty 23:01
Emilianka: czyli a1*a2=−1
z tego wyszła 3a2+1=0
10 sty 23:10
Zuzia: tak i wtedy a2=−13 b liczysz podstawiając x i y do y=ax+b
10 sty 23:15
Mała: za a co mam podstawić? −1?
10 sty 23:20
Licealista: −10=−13 * (−2) +b
obliczasz b, zadanie gotowe.
10 sty 23:39
10 sty 23:51
Jolanta: | | 1 | | 1 | |
C=(−2;−10) ∊ y=− |
| x+b ⇒ −10=− |
| *(−2)+b |
| | 3 | | 3 | |
10 sty 23:59
Mała: dzięki
11 sty 00:06
Jolanta: policzyłas równoległą ?
11 sty 00:09
Mała: a
1=a
2
11 sty 00:20