logarytmy
Paweł: Jest takie zadanie: Znajdź liczbę, która daje się jednoznacznie przedstawić jako iloczyn dwóch
liczb dodatnich takich, że różnica ich logarytmów o podstawie 2 jest równa ilorazowi tych
logarytmów.
x = ab
a i b należą do rzeczywistych dodatnich
Co mogę z tym zrobić, żeby wyprowadzić a lub b?
Mila: x=a*b
| | log2a | |
log2a−log2b= |
| ; i log2b≠0⇔b≠ 1 |
| | log2b | |
log
2b=t
log
2a*t−t
2=log
2a⇔
t
2−log
2a*t+log
2a=0
Δ=(log
2a)
2−4log
2a≥0⇔
rozważmy Δ=0
(log
2a)
2−4log
2a=0
log
2a*(log
2a−4)=0⇔log
2a=0 lub log
2a=4⇔a=2
4=16
1) log
2=0⇒t
2=0 nie odp. założeniom
2)log
2a=4⇒równanie t
2−4t+4=0
t=2⇔log
2b=2⇔b=2
2=4
x=4*16=64
spr.a=16 i b=4
log
216−log
24=4−2=2
inne rozwiązania dla Δ>0⇔.....spróbuj sam rozważyć