matematykaszkolna.pl
porownanie zadan z parametrem debi: Witam! Mam problem z pewna sprawa... otoz mam dwa podobne zadania ktore rozwaizuje sie( wlasnie nie wiem czemu) inaczej: 1) Oblicz dla jakich wartosci parametru m rownanie: 2x2−(m−1)x+m+1 = 0 ma dwa pierwiastki ujemne czyli: 1*) a≠0 ale juz jest wiec nie biore tego pod uwagę teraz 2*)Δ≥0 bo nie ma podane ze maja byc rozne, tylko ze ujemne 3*)x1*x2>0 4*)x1+x2<0 no i tak tez jest w ksiazce z tym sie zgadzam Teraz drugie zadanie: 2) Oblicz dla jakich wartosci parametru m rownanie (x−5)[(m−1)x2−2mx+m−2] = 0 ma liczbe pierwiastkow ujemnych wieksza nizliczba pierwiastkow dodatnich x−5=0 u (m−1)x2−2mx+m−2=0 x=5 czyli teraz musza byc dwa pierwiastki ujemne zeby bylo wiecej ujemnych mi sie wydaje ze znowu powinno byc 1*) a≠0 2*)Δ≥0 3*)x1*x2>0 4*)x1+x2<0 ale w podreczniku jest ze Δ>0, i teraz nie wiem czemu ja miedzy poleceniami roznicy nie widze, przeciez nie pisze ze maja to byc rozne pierwiastki....?
10 sty 22:43
PW: Myślę, że równanie x2+4x+4=0 ma j e d e n pierwiastek. Nazywany jest pierwiastkiem podwójnym dlatego, że x2+4x+4 = (x+2)2. Ma to przypominać, że rozkład wielomianu ma dwa jednakowe czynniki (dlatego pierwiastek podwójny). Jednak liczba −2 jest tylko j e d n a, a więc równanie ma j e d e n pierwiastek. Pierwiastek, to liczba, która podstawione w miejsce x zamienia równanie w zdanie prawdziwe. Taka liczba w przykładowym równaniu jest jedna. Co napiszemy w odpowiedzi? Rozwiązaniem równania jest jednoelementowy zbiór {−2}. Dlatego uważam, że pierwsze z Twoich zadań ma źle postawiony warunek Δ≥0. Gdyby polecenie brzmiało "ma pierwiastki ujemne", to zgadzam się, w pojęciu "ma pierwiastki ujemne" mieści się również możliwość "ma jeden pierwiastek ujemny", ale tam wyraźnie powiedziano "dwa pierwiastki". Niektórzy autorzy zadań piszą "licząc z krotnościami", wtedy trudno − upierają się, więc dostosowujemy się.
11 sty 01:43
debi: licze juz pod mature, i wlasnie glupio jak w ksiazce jest jakis blad, przeliczam zbior podkowa matura z matematyki od roku 2010. nie wiem czy to dobry wybor...wiecie moze co bardziej oplaca sie liczyc....mam nauczyciela co mowil zeby najlepiej liczyc wszystkie zbiroy, tylko ze nie wiem ktore..
14 sty 10:21
anmario: Ja bym w pierwszym dał jednak Δ>0, określenie pierwiastek podwójny nie robi jednak z jednej liczby dwóch, dla przykładu równanie (x+2)2 =0 ma jeden ujemny pierwiastek podwójny a nie dwa pierwiastki ujemne, prawda?
14 sty 11:01
debi: prawda
14 sty 11:31