matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne i całki
Monika:
Pochodna to 2x−2. Jaka będzie funkcja oryginalna? Wiem, tylko, ze mam być ona pod pierwiastkiem.
10 sty 22:40
Krzysiek:
f'(x)=2x−2 f(x)=∫(2x−2)dx=x
2
−2x+C
10 sty 22:46