Jak to zrobić
Sebastian: jak to zrobić

Pojemniki w kształcie walca o średnicy podstawy 6,4 cm i wysokości 10,5 cm są używane o
zamrażania zupy.Pojemniki można napełnić, zostawiając 2 cm od górnej krawędzi (przy zamrażaniu
zupa zwiększa swoją objętość). Ile potrzeba pojemników by zamrozić 20 litrów zupy?
Ma wyjsc 73 a mi to za ciula niech chce wyjsc cos robie zle pomuzcie
Eta:
1 litr = 1 dm
3
2r = 0,64 dm => r = 0,32dm
H = 10, 5 cm a le wysokość zmniejszamy o 2 cm
więc H
w = 8,5cm=0,85 dm
V = πr
2 *H
w= 3,14*(0,32)
2*0,85 = 3,14 *0,1024 *0,85 ≈ 0,273dm
3
20 litrów : 0,273litra =
73
i wyszło