Trydonometria 3 LO
Dzanko: 1 Rozwiąż równanie: 6sin2x+5cosx+3=0
Dochodzę tutaj do delty=√241 i nie wiem, czy tak ma być
2. Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= 1/cos2x +1/sin2x, gdzie x ∊ R− (x:x=kπ/2, k∊C)
3 Uzasadnij, że: tgπ/9 + 4sinπ/9= √3
10 sty 22:30
jikA:
Tak ma być.
10 sty 22:35
jikA:
2.
| 1 | | 1 | | sin2(x) + cos2(x) | |
| + |
| = |
| = |
| cos2(x) | | sin2(x) | | sin2(x)cos2(x) | |
| 4 | | 4 | | 4 | |
| = |
| = |
| |
| 4sin2(x)cos2(x) | | (2sin(x)cos(x))2 | | sin2(2x) | |
Dalej sam wnioskuj.
10 sty 22:37
Dzanko: Ok, to z tym sobie poradzę, a te następne? Bo szczerze mówiąc, nie bardzo wiem, z której strony
to ugryźć.
10 sty 22:38
Zuzia: z 2 najlepiej narysować wykres sprowadź do jednej niewiadomej z jedynki trygonometrycznej
10 sty 22:41