Relacje
anielka: Witam, mam sprawdzić relacje przechodniości:
x=N, R⊂ NxN
xRy ⇔ x≠o ⋀ x/y
doszłam do czegoś takiego i dalej nie wiem co z tym począć (a wiem że na pewno jest
przechodnia):
xRy ⋀ yRz ⇒ (x≠0 i x/y) ∧ (y≠0 ⋀ y/z)
bardzo proszę o pomoc
10 sty 22:25
kamil: czy mógłby ktoś to rozwiązać, ja tez bym skorzystał
10 sty 22:45
PW: Miało być zapewne x∊N ∧ y∊N, xRy ⇔ x≠0 ∧ x|y (x dzieli y − dobrze się domyślam?)
No to co za problem?
x|y ⇔∃k∊N (y=kx)
y|z ⇔ ∃m∊N (z=my)
Nie widać, że x jest dzielnikiem z?
11 sty 01:02