Ciągi arytmetyczne
Kasia: Witam, mam problem z dwoma zadaniami:
a) Zbadaj monotoniczność ciągu bn= n
2 − 1
b) Zbadaj, czy ciąg an = 2n +
15 jest ciągiem arytmetycznym.
Ad a)
Zaczęłam robić to tak:
bn
+1 = (n+1)
2 −1 = n
2+ 2n + 1 −1
bn
+1= n
2 + 2n
bn
+1 − bn= n
2 + 2n− n
2 − 1= 2n−1
Czy do tej pory jest w porządku? Jeśli tak, to czy ktoś mógłby mi powiedzieć co dalej?
Ad b)
Robię tak:
a
n = 2n+
15
an
+1 = 2n+1) +
15 = 2n+ 2
15
an
+1 − an= 2n + 2
15 − (2n +
15 ) = 2n + 2
15 − 2n −
15 = 2
Z tego wynika, że jest to c. arytmetyczny. Czy dobrze to zrobiłam?
Pozdrawiam
10 sty 22:18
Mateusz: Kasiu masz bardzo ładne imie

ale prosze nie dublowac postow tak na przyszłość
a) dobrze i teraz pomysl otrzymałas funkcje zauwaz ze jest to funkcja liniowa czy ona jest
rosnaca,stała,malejąca? jak to sprawdzic?
b) good trzeba dodac jeszcze odpowiedni komentarz wynikający z własnosci ciągu arytmetycznego
i gitara
10 sty 22:30
Kasia: Dziękuję

Przeglądarka mi zdublowała, a nawet potroiła niestety..
ad a)
Czy to nie chodzi o to, czy współczynnik jest dodatni czy ujemny? (w tym przypadku jest to 2
przy n więc wynika, że będzie to f rosnącą..?) Czy dobrze myślę?
ad b)
A jak zrobić ten komentarz? Tego chyba nie potrafię..
Pozdrawiam
11 sty 07:08
Mateusz:
a) tak dobrze myslisz to funkcja liniowa tyle ze postaci y= an+b a wynosi tutaj 2 wiec ciąg
jest rosnący

b) trzeba powołac sie na definicje ciągu arytmetycznego i komentarz byłby taki poniewaz
wyznaczona roznica jest stała tj nie zalezy od n jest to ciąg arytmetyczny.
11 sty 09:58
Janek191:
a)
an = n2 − 1
więc
an +1 = ( n + 1)2 − 1 = n2 +2n + 1 − 1 = n2 +2n
Mamy zatem
an +1 − an = n2 + 2n − ( n2 − 1) = 2n + 1 > 0 dla dowolnej n ∊ N
zatem ciąg ( an ) jest rosnący.
11 sty 11:24