walec i kula
Zuzia: W kulę o polu 100π cm2 wpisano walec. Przy jakiej wysokości objętość walca jest największa?
odp: h=10√33
10 sty 22:18
Zuzia: czy mógł by dać ktoś jakiś pomysł?
10 sty 22:26
Mila: pochodne mozna stosować w zadaniach?
10 sty 22:30
Zuzia: tak
10 sty 22:32
Zuzia: masz jakiś pomysł może razem spróbujemy ?
10 sty 22:38
Mila:

4πR
2=100π
R
2=25
R=5
(2R)
2=H
2+(2r)
2
10
2=H
2+4r
2
100=H
2+4r
2
V
w=πr
2*H
r
2=25−0,25H
2
V
w=π*(25−0,25H
2)*H licz dalej, dobrze wychodzi.
10 sty 22:39
Zuzia: Vw pochodną zrobic czy jak?
10 sty 22:49
Mila: Wymnożyć i obliczyć pochodną.
10 sty 22:50
Zuzia: kurcze wychodzi mi 25,0025
10 sty 22:57
Mila: Vw=π*(25H−0,25H
3)
100=3H
2
10 sty 23:08
Zuzia: o dziękuje bardzo

a wiesz profesor nam mówił że jest jeszcze jakiś jeden sposób ukryty ale
bez pochodnej ciekawi mnie jaki może Ty wiesz ?
10 sty 23:11
Mila: Dla funkcji kwadratowej liczymy wartość w wierzchołku paraboli, przy innych wnioskowanie na
podstawie wzoru.
10 sty 23:18
Zuzia: ok dzięki
10 sty 23:20