Ciągi arytmetyczne
Kasia: Witam, mam problem z dwoma zadaniami:
a) Zbadaj monotoniczność ciągu bn= n
2 − 1
b) Zbadaj, czy ciąg an = 2n +
15 jest ciągiem arytmetycznym.
Ad a)
Zaczęłam robić to tak:
bn
+1 = (n+1)
2 −1 = n
2+ 2n + 1 −1
bn
+1= n
2 + 2n
bn
+1 − bn= n
2 + 2n− n
2 − 1= 2n−1
Czy do tej pory jest w porządku? Jeśli tak, to czy ktoś mógłby mi powiedzieć co dalej?
Ad b)
Robię tak:
a
n = 2n+
15
an
+1 = 2n+1) +
15 = 2n+ 2
15
an
+1 − an= 2n + 2
15 − (2n +
15 ) = 2n + 2
15 − 2n −
15 = 2
Z tego wynika, że jest to c. arytmetyczny. Czy dobrze to zrobiłam?
Pozdrawiam