prosta, postac parametryczna na ogolna
aa: Witam!
Orientuje się ktos jak przechodzimy z postaci parametrycznej prostej na postac ogolna?
Pozdrawiam!
10 sty 22:16
Mateusz:
jak rozumiem przekształcic rownanie parametryczne prostej na postac ogolną no to np
{x=2t+1
{y=t−2
{z=−3t+2
oczywiscie t∊R
z kazdego z rownan wyznaczam t i otrzymuje w ten sposob:
10 sty 22:23
aa: ale chodzilo mi o prosta na plaszczyznie. Wiec raczej na postac ogolna a nie kanoniczna.
Przepraszam za niedopowiedzenie.
10 sty 22:25
aa: to jak, spojrzy ktos?
10 sty 22:37