Proszę o pomoc, zginę jeśli nie będę miała tego na jutro!
Maturzystka: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ma
miarę 60. Wiedząc, że promień okręgu opisanego na trójkącie, który jest podstawą ma długość
4√3 oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego ostrosłupa
10 sty 21:26
Mila:

|OB|=R=4
√3
|OE|=2
√3
h=3*|OE|=6
√3⇔
W ΔSOE:
| | H | | H | |
tg600= |
| ⇔√3= |
| ⇔H=6 |
| | 2√3 | | 2√3 | |
V=72
√3cm
2
===========
h
s=4
√3
10 sty 21:48
10 sty 22:12