granice
Kasia: lim ( 3√x−1 / 4√x−1 )=
x→1
pomoże ktoś?
10 sty 21:20
kartofelek: To jest 0

Już rozwijam:
10 sty 21:26
kartofelek: przy x−>1
lim[(x−1)1/3 / (x−1)1/4 = lim (x−1)1/3 − 1/4 = im (x−1)1/12
od razu widać, że przy x dążącym do 1 x−1 będzie dążyło do 0
10 sty 21:29
kartofelek: Z resztą tego nie trzeba nawet rozwijać, od razu widać, że to 0/0 , nie jest to wyrażenie
nieoznaczone, więc nic nie trzeba robić.
10 sty 21:32
10 sty 21:33
Maslanek: tak jak ∞∞, 1∞, 0∞, tak?
10 sty 21:33
Kasia: ok dziękuje
10 sty 21:34
Kasia: a nie rozwijać tego do wzoru a2−b2?
10 sty 21:36
kartofelek: ups

sorry
10 sty 21:42
Kasia: hmm ok, a jak jest taka?
lim [(x− π2)tgx]
x→ π2
10 sty 21:45