zadania optymalizacyjne
orety: W kulę o polu powierzchnii 100 cm2 wpisano walec. Przy jakiej wysokości objętośc walca jest
największa?
10 sty 21:13
yep: R − promien kuli, r − promien podstawy walca, h − wys walca
4pi*R2 = 100
R = 5
(*) obj. walca: pi*r2*h
z twierdzenia pitagorasa (narysuj sobie) wyznaczam r2:
r2 + ((1/2)*h)2 = R2
r2 = R2 − ((1/2)*h)2
podstawiam do wzoru (*):
V = pi*(R2 − ((1/2)*h)2)*h; funkcja ta dla argumentu h przyjmuje najwyzsza wartosc w
wierzcholku,czyli dla h = √2/2;
mozliwe, ze sie gdzies pomylilem w rachunkach, ale o to tu mniej wiecej chodzi
10 sty 21:25
orety: w odp jest h=10√3/3
10 sty 21:31