liniowa geometria analityczna
kartofelek: prosze o pomoc bądź naprowadzenie

Oblicz odległość punktu Po(1, −2, 2) od osi Ox
10 sty 20:59
yep: zakladajac, ze chodzi ci o punkt Po(1, −2.2) odl. od osi Ox wynosi −2.2
10 sty 21:02
kartofelek: czyli po prostu zakładam, ze równanie płaszczyzny Ox to: z=0 i co dalej?
Nie chodzi mi o punkt P(1, −2.2) , tylko o punkt P(1, −2, 2) w przestrzeni
10 sty 21:10
kartofelek: tzn nie płaszczyzny, już wszystko mi się pomieszało. Od osi Ox. Ale punkt ma wymiary p(1, −2,
2)
Czyli jak to wygląda?
10 sty 21:12
kartofelek: Próbuję pisać płaszczyznę, której wektorem normalnym byłby wektor kierunkowej osi Ox czyli
k=[1, 0, 0], i która zawierałaby punkt P(1, −2, 2)
i wychodzi mi równanie płaszczyzny:
x−1=0
i teraz byłoby dobrze znaleźć punkt przecięcia osi i płaszczyzny ale nie wiem jak zamienić
równanie prostej :
l=0
z=0
na równanie parametryczne.
Co dalej?
10 sty 21:21