funkcja
ania: funkcja f jest opisana wzorem f(x)=(x+2)(x−4).wykaż, że dla dowolnej liczby rzeczywistej (a)
zachodzi równość f(1−a)=f(1+a)
10 sty 20:44
Dominik: f(1 − a) = (1 − a + 2)(1 − a − 4) = (−a + 3)(−a − 3) = (a − 3)(a + 3)
f(1 + a) = (1 + a + 2)(1 + a −4) = (a + 3)(a − 3) = f(1 − a)
10 sty 20:48
krystek: Podstaw za x =1−a otrzymasz (1−a+2)(1−a−4)=..
x=1+a otrzymasz (1+a+2)(1+a−4) =... i teraz zobacz co otrzymasz
10 sty 20:48
krystek: @Dominiku,depczemy sobie po piętach − Pozdrawiam.
10 sty 20:50
Dominik:
10 sty 20:55
marian:

wyznacz dziedzinę funkcji f okreslonej wzorem : f(x)=
5 wrz 18:28