pochodna
bizon: jak policzyć pochodną pierwiastka 3 stopnia z x z definicji? wiem że iloraz różnicowy,
rozpisałem, i nie wiem jak dalej to rozpisać
10 sty 20:33
Mila:
f(x)=
3√x
| | 3√x+h−3√x | |
limh→0 |
| *U{3√(x+h)2+3√x*(x+h)+3√x2}{3√x+h)2+p |
| | h | |
3{x*(x+h)}+
3√x2}=
korzystam z wzoru:a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
| | x+h−x | | 1 | |
=limh→0 |
| * |
| = |
| | h | | 3√(x+h)2+3√x*(x+h)+3√x2 | |
| | 1 | | 1 | |
=limh→0 |
| = |
| |
| | 3√(x+h)2+3√x*(x+h)+3√x2 | | 33√x2 | |
10 sty 20:55
PW: Po takim utrudnieniu sobie w liczniku ułatwimy sobie liczenie granicy
10 sty 20:58
Mila: W drugiej linijce
| | 3√(x+h)2+3√x*(x+h)+3√x2 | |
* |
| |
| | 3√(x+h)2+3√x*(x+h)+3√x2 | |
10 sty 20:59