zadania optymalizacyjne
orety: Jakie wymiary powinna mieć puszka w kształcie walca o objętości 1,25l aby zużyc na jej
wykonanie jak najmniej materiału?
proszę o pomoc, mam taki pomysł ale nie wychodzą mi rachunki

V=1,25l=1,25dm
3
V=πr
2h
1,25=πr
rh
P=2πr(r+h)
i wyznaczam h, podstawiam do wzoru na pole, potem licze pochodną, ale rachunki mi nie
wychodzą. Czy moje załozenia są błędne?
10 sty 20:19
orety:
10 sty 20:34
Janek191:
V = 1,25 dm3
zatem
π r2 *h = 1,25 => h = 1,25 / πr2
oraz
P = 2 Pp + Pb = 2 π r2 + 2πr*h
zatem
P = 2 π r2 + 2 π r* [ 1,25 / π r2]
P = 2 π r2 + 2,5/r
więc
P ' = 4π r − 2,5/r2
P' = 0 <=> 4 π r = 2,5/r2 <=> 4 π r3 = 2,5 <=> r3 = 2,5/ 4π <=> r = 3√ 2,5/ 4π
r ≈ 3√0,199 ≈ 0,58
h obliczymy z wzoru
h = 1,25 / π r2 ≈ 1,18
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
10 sty 21:15