| π | ||
sin | ||
| 8 |
| π | ||
Może chcesz znaleźć wartość sin( | )? | |
| 8 |
| x | √1 − cos(x) | |||
sin( | ) = | |||
| 2 | √2 |
| x | x | |||
cos(x) = cos2( | ) − sin2( | ) | ||
| 2 | 2 |
| x | ||
cos(x) = 1 − 2sin2( | ) | |
| 2 |
| x | ||
2sin2( | ) = 1 − cos(x) | |
| 2 |
| x | 1 − cos(x) | x | √1 − cos(x) | |||||
sin2( | ) = | ⇒ sin( | ) = ± | |||||
| 2 | 2 | 2 | √2 |
| π | π | |||
2* | = | |||
| 8 | 4 |
| π | π | π | ||||
cos | =cos2 | −sin2 | ||||
| 4 | 8 | 8 |
| √2 | π | π | |||
=1−sin2 | −sin2 | ||||
| 2 | 8 | 8 |
| √2 | π | ||
−1=−2sin2 | /:(−2) | ||
| 2 | 8 |
| 1 | √2 | π | |||
− | =sin2 | ||||
| 2 | 4 | 8 |
| 2−√2 | π | ||
=sin2 | dokończ | ||
| 4 | 8 |