czworościan foremny
ludwik22: Wykaż, że stosunek wysokości czworościanu foremnego do wysokości ściany jest równy
k=(2√2)/3
10 sty 20:12
Janek191:
a − długość krawędzi czworościanu foremnego
h1 − wysokość ściany
h − wysokość czworościanu
Mamy
h1 = a √3/2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = (2/3) h1 = (2/3) a √3/2 = a √3/3
Z tw. Pitagorasa mamy
x2 + h2 = a2 => h2 = a2 − x2
h2 = a2 − [ a √3/3 ]2 = a2 − (1/3) a2 = (2/3) a2
więc
h = √ (2/3) a2 = a *√2/3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
k = h / h1 = a √2/3 / [ a √3/2] = √2/3 / √3/2 = ( 2 √3)/3
====================================================
10 sty 21:34
Janek191:
a − długość krawędzi czworościanu foremnego
h1 − wysokość ściany
h − wysokość czworościanu
Mamy
h1 = a √3/2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x = (2/3) h1 = (2/3) a √3/2 = a √3/3
Z tw. Pitagorasa mamy
x2 + h2 = a2 => h2 = a2 − x2
h2 = a2 − [ a √3/3 ]2 = a2 − (1/3) a2 = (2/3) a2
więc
h = √ (2/3) a2 = a *√2/3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
k = h / h1 = a √2/3 / [ a √3/2] = √2/3 / √3/2 = ( 2 √2)/3
====================================================
10 sty 21:35
Janek191:
II rozwiązanie jest poprawne, bo w I pomyłkowo wpisałem 3 zamiast 2.
10 sty 21:36