Dariusz: Nikt tego nie zrobil wiec ja zrobie choc nie cale

a) AB ---> Zauwazamy iz dlugosc wektora mozna wyliczyc przy pomocy twierdzenia
Pitagorasa, zatem 2
2 + 6
2 (dlaczego takie wartosci, poniewaz bierzemy przyrost jednej
wielkosci wzgledem drugiej i robimy to w ten sposob, aby obie byly dodatnie) zatem
4+36=c
2 , c=
√40=2{20}=4{5}
Analogicznie robimy pozostale przypadki...
b) Przy AB+BC+CA zwyczajnie stosujemy zasade rownolegloboku dla AB+BC a pozniej dla
(AB+BC) + CA...
c) Srodkiem wektora AB bedzie punkt M(2,4) Wyliczamy to latwo, wystarczy zauwazyc, ze
wektor mozna zapisac jakims tam wzorem prostej, a ze nasza prosta jest roznowartosciowa
oraz scisle monotoniczna to wystarczy wziasc poczatek wektora i dodac do x i y polowe
przyrostu miedzy x
1 i x
2 oraz y
1 i y
2... Punkt N ma wspolrzedne (-2,8) ...
Zatem dlugosc wektora MN wynosi: 4
2 + 4
2 = c
2, zatem c
2 = 32, czyli c=4
√2
d) Robimy tak jak b)..