CIEKAWE
Zuzia: W kule o polu powierzchni 100π cm2 wpisano walec. Przy jakiej wysokości objętość walca jest
największa?
10 sty 20:00
Zuzia: ostano daje za trudne zadania... ojj nie uzyskuje odpowiedzi mimo tego że sama nie daje rady
tym zadaniom
10 sty 20:07
Zuzia: pomoże ktoś? jakiś pomysł?
10 sty 20:29
Janek191:
Pk = 4 π R2 = 100 π / : 4π
R2 = 25
R = 5 − promień kuli
r − promień podstawy walca wpisanego w tą kulę
r < R = 5
h − wysokość walca
Mamy
Vw = π r2 *h
oraz z Tw. Pitagorasa R2 = r2 + (h/2)2 = > r2 = R2 − h2/4
więc
Vw = π*( R2 − 0,25 h2)*h
Po podstawieniu za R mamy
Vw = π *(25 − 0,25 h2)*h = 25 π *h − 0,25 π *h3
Obliczam pochodną
V'w = 25 π − 0,75 π h2
V'w = 0 <=> 25 π = 0,75 π h2 <=> 0,75 h2 = 25 / * (4/3)
h2 = 100/3
h = 10/√3 = (10/3) √3 = 10 √3/3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dla h < 10 √3/ 3 V'w > 0 , a dla h > 10√3/3 jest V'w < 0
zatem
funkcja Vw posiada maksimum dla h = 10 √3/3.
10 sty 20:52