Warttosć bezwgledna.
Piotrek: Wartość bezwzględna. Wytłumaczy ktoś jak zrobić takie przykłady

[
√2−3]
[1−
√2]
[3−π]−[π−3]
[1,8−4]+[2,9−1,4]
te nawiasy to są takie kreski pionowe
10 sty 19:57
krystek: I√2−3I=−(√2−3) ponieważ IaI=−a gdy a<0
10 sty 20:03
Zuzia: zawsze musi być dodtatnie
i musisz sobie w kalkulatorze patrzeć czy √2 jest większe od 3 jeśli tak to zostawiamy w
takiej kolejności jak jest jeślu nie to zmieniamy i w pierwszym przypadku będzie 3− √2
opuszczasz nawias
zawsze musi wyjść dodatnie dlatego zmieniasz kolejność aby odjąć większe od mniejszego jesli
jest dodanie tylko to opuszczasz nawias bez zmiany kolejności bo i tak będzie +
10 sty 20:19
Piotrek: Mniej więcej coś rozumiem dziękuje za wytłumaczenie
10 sty 20:26
Piotrek: Mam jeszcze pytanie jeżeli mamy takie równanie 2[x−1]−4=0 to co po kolei z tym równaniem zrobić
10 sty 20:29
krystek: 2Ix−1I=4/2
Ix−1I=2
x−1=2 lub x−1=−2
10 sty 20:31
Piotrek: Możemy tak 4 przenieść na prawą stronę
10 sty 20:33