logarytmy+ciągi liczowe
ruda: 1)Uzasadnij, że liczby 1+log
2 24; 2log
2 6; 4+3log
2 3 tworzą ciąg arytmetyczny.
| | 1 | | 4 | |
2)Liczba a spełnia równanie log2 |
| = −2a, a liczba b spełnia równanie log2 |
| = 2−b. |
| | 9 | | 3 | |
Uzasadnij, że liczby a i b są równe.
Bardzo proszę o wskazówkę/pomoc w tych zadanich

będę bardzo wdzięczna
10 sty 19:51
Skipper:
... jeśli liczby tworzą ciąg arytmetyczny to a
1+a
3=

?
10 sty 19:59
ruda: pierwsze już rozwiązałam
10 sty 20:07
ruda: toooo a
2 mnożymy dwukrotnie!

ale dziękuję, w sumie doszłam do tego wcześniej.
Teraz poproszę o wskazówkę do 2)
10 sty 20:10
krystek: | | 1 | | 4 | |
2−2a= |
| 22−b= |
| i masz wykazać a=b |
| | 9 | | 9 | |
10 sty 20:13
ruda: dobra drugie też zrobiłam, sory za zamieszanie.. :<
10 sty 20:14
ruda: dzięki krystek i dzięki Skipper za dobre chęci
10 sty 20:14
Skipper:
np tak
2
−2a=1/9
(1/4)
a=1/9
4
a=9
2
2−b+4/3
10 sty 20:19
Janek191:
1
log2 −− = − 2a <=> 2−2a = 1/9 <=> ( 2a)−2 = 3−2 <=> 2a = 3
9
4 22 4
log2 −− = 2 − b <=> 22 − b = 4/3 <=> −−− = −−− <=> 2b = 3
3 2b 3
zatem
[ 2a = 3 ⋀ 2b = 3 ] => a = b
10 sty 20:22