Prosze o pomoc
kages: Napisac w postaci ogolnej i parametrycznej rownania prostej przechodzacej przez punkty P(1,3,2)
oraz, Q(−2,3,3).
10 sty 19:40
kages: pomoze ktos?
10 sty 19:51
kages: 
10 sty 20:26
Janek191:
P = ( 1;3;2)
Q = ( −2;3;3)
→
n = [ − 3; 0; 1]
więc
postać parametryczna :
x = 1 − 3t
y = 3
z = 2 + t
−−−−−−−−−−−−−−
x + y + 3z = 1 − 3t + 3 + 6 + 3t = 10
Odp.
x + y + 3z − 10 = 0 − postać ogólna
=================
10 sty 20:29
Janek191:
→ →
n = PQ
10 sty 20:31
kages: dzieki wielki
10 sty 20:37