Fizyka
Ruda Grażyna: Zwracam sie z pomocą jeśli ktos bedzie potrafił rozwiązać z góry dziękuje albo chociaz jakis
trop podać ...
1)cząsteczka o masie spoczynkowej m0=6,64 *10 do potęgi −27 kg przyśpieszona została do
prędkości v=0,6*c. Prędkość światła c=3*10 do potęgi 8 m/s.Jak zmieni sie jej masa oraz jakie
są jej pęd i energia kinetyczna.
2)soczewka szklana n= 1,5 ma w powietrzu ogniskową f=18 cm Ile bedzie wynosić ogniskowa tej
soczewki po umieszczeniu jej w wodzie n=1,33
Pozdrawiam G.
10 sty 19:33
Maslanek: 1)
E
k=mc
2−m
0c
2
2)
| 1 | | nsocz | | 1 | | 1 | |
| =( |
| −1)*( |
| + |
| ) |
| f | | notocz | | R1 | | R2 | |
10 sty 19:35