Liczby
Ania: Proszę o pomoc

Liczbę 30 przedstaw w postaci różnicy dwóch liczb tak, aby suma ich kwadratów
była najmniejsza.
10 sty 18:59
Skipper:
f(x)=x2+(30+x)2 ... i szukaj minimum tej funkcji
10 sty 19:06
Mati_gg9225535:
x − y = 30 ⇒ y = x − 30
x
2 + y
2 −najmniejsza
x
2 + y
2 = x
2 + (x−30)
2 = x
2 + x
2 − 60x + 900 =
= 2x
2 − 60x + 900
D: x ∊ <30,
∞)
− Jest to funkcja kwadratowa ktora przyjmuje wartosc najmniejszą dla x = p o ile p ∊ D
| | b | | 60 | |
p = − |
| = |
| = 30 ∊ D |
| | a | | 2 | |
zatem liczby te to:
10 sty 19:09
Maslanek: A ja bym powiedział, że 15 i −15.
10 sty 19:38
10 sty 19:39