mam zad z fizyki
Olga: Pewna struna skrzypcowa ma masę 2g i długość(0.7*n)cm pomiędzy punktami zamocowania. Struna
wydaje podstawowy dźwięk A(440Hz). Wyznaczyć: −Predkość fali.?
−Siłę naciągu struny?. −W którym miejscu należy przycisnąć strunę palcem, by struna wydała
dźwięk C(523Hz).? −jaki jest stosunek długości fal dźwiękowych potrzebnych do zagrania dźwięku
A i C?
10 sty 18:56
Olga: prosze o pomoc
10 sty 19:01
Olga:
10 sty 20:02
Maslanek: Hmm..
| | lamda | |
Dobra − mamy dwa węzły i jedną strzałkę − czyli L= |
| , gdzie L−długość skrzypiec (Czyli |
| | 2 | |
punktami zamocowania)
Jednocześnie lambda=V*f, gdzie V−prędkość dźwięku w danym ośrodku oraz f−częstotliwość
(podana).
Co do siły naciągu struny:
Skorzystajmy z drgań harmonicznych prostych:
2. omega=2πf
3. F=kx (gorzej z x)?
Co do skracania struny:
długość fali się zmienia
stałe jest V i f (zmienia się, ale jest powiedzmy stałe − po prostu nowe)
10 sty 21:18
Maslanek: Dorba źle
Przepraszam
10 sty 21:18
Maslanek: Myślę nad tym naciągiem struny

Na pewno trzeba wyjśc z omegi i na pewno dojść do stałej sprężystości

Ale skąd wziąć naciąg struny (tj. wydłużenie jej?)
Dobrze byłoby wyjśc np. z energii, ale się nie da...
10 sty 21:30
Olga: odswierzam temat zad
22 sty 16:31
MQ: Co oznacza (0,7*n)cm?
22 sty 16:47