Funkcja wykładnicza
Patrycjax:)):

Na poniższym rysunku przedstawiony jest wykres funkcji f(x)= (
13)
x−2+3
na rysunku y=3
a)Oblicz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji f i osi OY
b) podaj zbiór rozwiązań nierówności f(x)≥ 4
Bardzo proszę o pomoc to bardzo dla mnie ważne a kompletnie nie wiem jak zabrac się za to
zadanie
10 sty 18:45
Skipper:
... przecina oś OY ...dla x=0
czyli y=(1/3)0−2+3=32+3=12
10 sty 18:54
Skipper:
f(x)≥4
czyli (1/3)x−2+3≥4 ... (1/3)x−2≥1 ... x−2<0 x<2
10 sty 18:58
Patrycjax:)): dziękuje bardzo a nierówność? jak to zacząć chociaz?
10 sty 19:00