Pierwiastki
Ula. : Wyłącz wspólny czynnik przed nawias i uprość ułamek
2√3+√27 / 5√3
5√3 jest pod kreską ułamkową.
2√7 + √14 / √7
√7 jest pod kreską ułamkową.
10 sty 18:37
bezendu: | 2√3+√27 | | 2√3+3√3 | | 5√3 | |
| = |
| = |
| =1 |
| 5√3 | | 5√3 | | 5√3 | |
b) zrobisz sama już
10 sty 18:40
Ula. : no czy ja wiem
10 sty 18:45
bezendu: no to spróbuj i pokaż to zobaczę
10 sty 18:46
Ula. : no próbuję, ale coś nie wychodzi.XD
10 sty 18:49
bezendu: | | 2√7+√14 | | √7 | |
tu musisz zrobić coś takiego |
| * |
| |
| | √7 | | √7 | |
10 sty 18:51
Ula. : i wtedy tam jest 2√7 +√14*7 / √7*7 i później nwm co dalej..
10 sty 18:56
Ula. : a nie to będzie jeszcze inaczej..
10 sty 18:56
bezendu: będzie tak jak napisałem wymnóż to
10 sty 19:05
bezendu: powinno wyjść 2+√2
10 sty 19:19
Ula. : mnoże i nic.XD jakieś cos dziwnego wychodzi.XD
wiem, odp mam, ale gorzej z rozwiązaniem.XD
10 sty 19:23
bezendu: jak to nic ? 2√7*√7 ile jest ?
10 sty 19:24