ostrosłupy
kaka18a674: baszta zwieńczona jest dachem w kształcie ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego
krawędź podstawy ma długość 6m, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy ma
miarę 60 stopni. Ile metrów kwadratowych dachówki potrzeba na pokrycie dachu? Na odpady dolicz
15% potrzebnych dachówek.
10 sty 18:24
dero2005:

a = 6
l = 2a = 12
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√122 − 32 =
√135 = 3
√15
P
b = 3a*h
s = 3*6*3
√15 = 54
√15 m
2
P
d = P
b*1,15 = 62,1
√15 ≈ 240,5 m
2 ⇒ ilość dachówek
10 sty 20:54