Wektor na płaszczyźnie (bez układu współrzędnych)
mysza00: Na płaszczyźnie dane są niewspółliniowe punkty A, B, C, D oraz dowolny punkt M. Wykaż, że
jeśli MA−MB=MD−MC (nad każdym jest →, czyli wektor) , to czworokąt ABCD jest
równoległobokiem.
10 sty 18:15
Marzena :

→ → → →
Teza: MA−MB=MD−MC
→ → → → →
1.MA− MB =MA+(−MB)=BA (zielona linia)
→ → → → →
2. MD− MC = MD+(−MC)= CD (czerwony)
→ →
Z tezy wynika, że BA=CD, a z tego wynika, że są również równoległe, więc jest to równoległobok.
c.n.
20 gru 12:37