Pochodna
MaxEnergy: | | sinx | |
Mam do obliczenie pochodną funkcji: g(x)= ln |
| |
| | 1+cosx | |
Proszę o rozwiązanie, bądź o pomoc, bo mi coś nie wychodzi.
10 sty 18:04
Krzysiek: To pokaż jak liczysz.
10 sty 18:06
MaxEnergy: | | sinX | | cosx+ cosx2+sinx2 | |
funkcja wewnętrzna: w'= |
| = |
| |
| | 1+cos | | (1+cosx)2 | |
| | 1 | |
funkcja zewnętrzna: z'= ln(w)= |
| |
| | w | |
| | cosx+cosx2+sinx2 | | 1sinx | |
g'(x)= |
| * |
| = |
| | (1+cosx)2 | | 1+cosx | |
No i dalej nie wiem co z tym zrobić.
10 sty 18:14
Krzysiek: cos
2 x+sin
2 x=1
po drugie:
| | 1+cosx | |
więc powinno być: |
| *w' |
| | sinx | |
10 sty 18:17
MaxEnergy: Czy wynik wyniesie g'(x)= 1sinx ?
10 sty 18:40
Bobek: Dlaczego pochodna równa się funkcji pierwotnej?
10 sty 18:54