matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całki -metoda przez podstawianie
Marek:
dx
∫
2+
√
x
10 sty 18:01
M:
18 sty 06:01
ona:
może podstawienie x=t
2
dx= 2t dt
2t
∫
dt=.
2+t
tu całkowanie funkcji wymiernej niewłaściwej, więc dzielimy licznik przez mianownik
4
2t:(t+2)=2−
t+2
i mamy całkę: ∫ (2−
4
t+2
) dt = ∫2dt − ∫
4
t+2
dt = 2∫dt −4 ∫
1
t+2
dt = 2t −4 ln|t+2| = = 2
√
x
−4ln|
√
x
+1|+C
18 sty 14:33