równanie ogólne płaszczyzny
manslaughter: Napisz równanie ogólnej przechodzącej przez Punkt P=(1,0,2) zawierającą prostą
l1 x−11 = y−3−1 = z4.
Wiem, że wektor kierunkowy prostej wynosi u1=[1,−1,4]
Nie mam pomyslu jak wyliczyc wektor prostopadly do placzyzny.
10 sty 17:52
manslaughter: Nie wiem czy dobrze kombinuje : mam wektor kierunkowy u
1=[1,−1,4] ,dodatkowo Punkt P=(1,0,2)
i punkt na prostej L=(1,3,0) Dodajac wektorow punty PL mam wektor [0,3,−2] sa one rownolegle
wiec mnoze je wektorowo i powstaje wektor prostopadly do plaszczyzny. Czy moj tok rozumowania
jest poprawny

?
10 sty 18:08
Krzysiek: tak
10 sty 18:13
manslaughter: a jezeli mam zadanie Znalezc rownanie ogolne plaszcz zawierajacej proste
l
1= x+y−z−1=0 , x−2y+z=0
l
2=2x+x−3=0 , x+y+3z−5=0
jakie musze rachowac zeby rozw

nie wiem jak uzyskac te wektory
10 sty 18:21
Krzysiek: ja bym policzył tak: wektor kierunkowy prostej to iloczyn wektorowy wektorów normalnych
płaszczyzn wyznaczających tą prostą.
wektor normalny szukanej płaszczyzny to iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych prostych l1 i
l2.
10 sty 18:26
AS:
Obrać 2 różne punkty na prostej np. R(1,3,0) , S(3,1,1)
i napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez
punkty P,R i S
10 sty 18:27
AS: Równanie płaszczyzny
10*x − 2*y − 3*z − 4 = 0
10 sty 18:32
manslaughter: nie wiem czy dobrze zrozumialem: dla prostej l
1 wektor kierunkowy to [1,1,−1]X[1,−2,1]
10 sty 18:38
manslaughter:
10 sty 18:53
Krzysiek: tak
10 sty 18:54
manslaughter: OK, dziekuje Krzysiu
10 sty 18:57
manslaughter: a dodatkowo zeby obliczyc cale rownanie plaszczyzny musze miec Ax+By+Cz+
D=0 czyli
potrzebny mi jakis punkt na tej plaszczyznie, Przyrownac do siebie 1 rownanie z l
1 i z l
2 i
obliczyc jakis punkt lezacy na tej plaszczyznie tak mozna

jest jakis inny sposob
10 sty 19:14
manslaughter:
10 sty 19:55
manslaughter:
10 sty 23:12
manslaughter: ____
11 sty 14:44
Krzysiek: skoro ta płaszczyzna ma zawierać obie proste to możesz znaleźć punkt należący do jakiejś
prostej.
11 sty 14:47
manslaughter: czyli szukam sobie punktu np dla prostej l
1 x+y−z−1=0 (0, 0, −1)

? bo tam jest jeszcze
druga część tej prostej x−2y+z=0
11 sty 15:19
Krzysiek: to nie jest druga część prostej tylko to są dwa równania płaszczyzn i ich przecięcie daje
równanie prostej
11 sty 15:25
manslaughter: czyli tak jak zrobilem na gorze wystarczy: punkt z jednego rownania plaszczyzny
11 sty 15:43
Krzysiek: no nie... bo ten punkt ma należeć do tej prostej, a jak widać drugiego równania(płaszczyzny)
nie spełnia ten punkt.
11 sty 15:56
manslaughter: ok obliczylem punkt wspolny ( 23,13, 0) taki moze byc i mam wszystko dzieki
11 sty 16:18