Zadania wielomianowe
Maroo: 1. Dla jakich wartosci parametru m równanie x4 + (1 − 2m)x2 + 2m2 + 1/4 = 0 nie ma rozwiazan
I tu mam pytanie wiem z internetu ze maja byc 3 zalozenie 1) Δ <0 2) Δ = 0 t < 0 3) Δ >
0 t1*t2 >0 t1 + t2 < 0 i dlaczego maja byc te 3 warunki rozaptrzone i polaczone a nie
tylko jedne np 1 czy 2 czy 3 ?
2.Dla jakich wartosci parametru m równanie x4 + 2(m−2)x2 + m2 + m2 − 1 = 0 ma dwa rozne
pierwiastki
i znow wiem ze ma byc Δ = 0 LUB Δ>0 t1 * t2 <0 i czemu rozpatrujemy te 2 warunki
skoro jest lub
PROSZE OD DOKLADNE WYTLUMACZENIE
10 sty 17:51
Skipper:
1) Zauważ, że stosujesz podstawienie x2=t
zatem: a) dla Δ<0 .... oczywiście nie ma rozwiązań
b) ale i dla Δ=0 (czyli kiedy otrzymamy jedno rozwiązanie dla t) ale t<0 nie ma
rozwiązań bo x2≥0
c) ale i dla Δ>0 ... kiedy oba czyli t1 jak i t2 są mniejsze o 0 ... nie ma
rozwiązań
10 sty 18:00
Maroo: ja wie jak zrobic 1 zad i 2 ale nie wiem czego trzeba rozwazyc te 3 przypadki
10 sty 18:03
Maroo: odp do zad 1 m ∊ R
10 sty 18:04
Skipper: no przecież Ci napisałem
10 sty 18:05
Maroo:
10 sty 18:05
Maroo: a jak patrzylem na innych portalach to wychodzi tak ze :
Δ < 0
m∊(−∞, −1) ∪ ( 0 , 1)
Δ=0 m∊ ( −1,0)
t < 0 m<1/2
Δ >0 m∊ (−1,0)
t1*t2 >0 m∊R
t1 + t2 < 0 m < 1/2
10 sty 18:09
Maroo: i odp do zadnia to jest m∊R i pytanie skad sie wzielo tak wiem wzielo sie z tych 3
rozwiazanych warunkow ale dlaczego akurat 3 trzeba rozwazyc a nie np : samo Δ <0 czy Δ=0 t <
0
10 sty 18:10
Skipper:
... Ty może włącz myślenie ... swoje ... i spróbuj zrozumieć to co Ci napisałem
Nie rozwiązywałem ....tylko wyjaśniałem to o co prosiłeś ...czyli dlaczego trzy przypadki
10 sty 18:13
Maroo: rozumieim wszystko napewt to co napisales ale czemu trzeba rozwazyc te 3 przypadki juz rozumiem
twoja poprzednia wiadomosc tylko czemu ropzwazamy 3 warunki
10 sty 18:15
Maroo: aaaa
10 sty 18:17
Maroo: chodzi o to ze rozwazamy 3 przypadki 3 rozne po to zeby udowodnic ze nie ma rozwiazan i po to
sa te 3 warunki bo sa 3 sposoby tak
10 sty 18:17
10 sty 18:20
Skipper:
myśl dalej−
10 sty 18:23
Maroo: ale co zle rozumiem
10 sty 18:24
Skipper:
przecież rozwiązań nie będzie tylko dla Δ<0
dla Δ=0 .... ale kiedy otrzymamy t
1=t
2<0 .... rozwiązań też nie ma ... itd −
10 sty 18:24
Maroo: bo ja to rozumiem tak mam zadanie i mam udowodnic ze nie ma rozwiazan wiec piszemy 3 przypadki
nastepnie je rozmwiazujemy i wychodza przedzialy ktore pozniej sumujemy i wychodzi ze m ∊ R i
nie ma rozwiazn

dobrze
10 sty 18:25
Maroo: bo tylko te 3 przypadki tzn 1) Δ < 0 2) Δ=0 t < 0 3) Δ >0 t1*t2 t1 + t2
swiadcz o tym ze nie ma rozwiazan bo jak zamiast t1 + t2 <0 bylo t1 + t2 >0 to juz oznacza ze
sa rozwiazania i to 4 wiec tylko tamte 3 swiadcza o tym ze nie ma rozwiazan

dobrze
10 sty 18:27
PW: Dokładne wytłumaczenie wymaga wiedzy o liczbach zespolonych.
Stosujesz tu podstawienie t=x
2>0 i mówisz:
Mam równanie kwadratowe
| | 1 | |
(0) t2 + (1−2m)t + |
| = 0, |
| | 4 | |
| | 1 | |
które muszę rozwiązać w dziedzinie t∊(0, |
| ). |
| | 4 | |
Jeżeli Δ<0, to równanie nie ma żadnych pierwiastków rzeczywistych t. Są dwa pierwiastki
nierzeczywiste − liczby zespolone
| | 2m−1−√Δ | | 2m−1+√Δ | |
t1= |
| , t2= |
| , |
| | 2 | | 2 | |
co oznaczałoby, że
| | 2m−1−√Δ | | 2m−1+√Δ | |
(1) x2 = |
| lub x2 = |
| , |
| | 2 | | 2 | |
czyli rozwiązań w postaci x∊R nie ma (kwadrat liczby rzeczywistej jest liczbą rzeczywistą, więc
równania (1) nie mają pierwiastków rzeczywistych.
Jeżeli dla równania (0) wyróżnik Δ=0, to równanie ma jeden pierwiastek
Nie będzie pierwiastków rzeczywistych, jeżeli x
2<0, stąd założenie Δ<0 i t
0<0.
Jeżeli dla równania (0) wyróżnik Δ>0, to równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste t
1 i t
2.
Ponieważ przy podstawieniu założyliśmy, że t=x
2, czyli
x
2=t
1 lub x
2=t
2,
a nie chcemy pierwiastków rzeczywistych, musimy zadbać o to, by jednocześnie t
1<0 i t
2<0.
Osiągniemy to zakładając, że t
1.t
2>0 (iloczyn dwóch ujemnych jest dodatni) i jednocześnie
t
1+t
2<0 (suma dwóch ujemnych jest ujemna). Stąd założenia: (Δ>0 i t
1.t
2>0 i t
1+t
2<0).
10 sty 18:28
Maroo: Skipper dobrze jest to co napisałem wczesniej
10 sty 18:29
Maroo: a czyli dobrze to co napisalem wczesniej ze sa tylko 3 sposoby udowodnienia ze nie ma rozwiazan
t1 i t2 musz byc <0 wiec tylko te 3 warunki swiadcza o tym

nareszcie dobrze czaje
10 sty 18:30
Maroo: DZIEKI PW i skipper
10 sty 18:31
Maroo: chyba ze zle zaczailem to poprawcie
10 sty 18:33
Skipper:
Do rozkminienia tego zadanka nie potrzeba teorii licz zespolonych.
Równanie "podwójnie" kwadratowe które rozwiązujemy przez podstawienie x2=t
nie ma rozwiązań gdy:
a) Δ<0 (oczywista oczywistość)
b) ale i dla Δ=0 ale kiedy otrzymany pierwiastek t<0
c) jak równieź dla Δ>0 ale kiedy oba otrzymane t czyli t1 jak i t2 są mniejsze od 0
...dlatego przy podstawieniach x2=t stosujemy zastrzeżenie t>0
10 sty 18:43
Maroo: DZIEKI WIELKIE
10 sty 18:53
PW: @Skipper:: Nie wmawiaj na siłę, że Δ<0 oznacza już brak pierwiastków. Przecie nie szukamy
pierwiastków równania zmiennej t, ino pierwiastków równania zmiennej x. To nie jest żadna
"oczywista oczywistość". Myślę, ża zadanie rozwiązuje student, a nie licealista.
Jak nie liczby zespolone, to zasadnicze twierdzenie algebry, z którego wynika wniosek:
wielomian stopnia czwartego o współczynnikach rzeczywistych rozkłada się na co najmniej dwa
czynniki kwadratowe. Tyle że zasadnicze twierdzenie algebry ...
10 sty 18:54
Skipper:
... nic i nikomu nie wmawiam
Jest to poziom matury rozszerzonej
... i oczywiste jest, że skoro nie nędzie pierwiastków zmiennej t to jest to równoznaczne
z brakiem pierwiatków zmiennej x

!
Jeden jak i dwa pierwiastki zmienej t ale ujemne .... to też brak pierwiastków zmiennej x

!
10 sty 19:02
PW: Widzisz jako oczywiste coś, czego najtęższe umysły nie widzą. Rozumując tak jak to prezentujesz
(skoro Δ<0, to pierwiastków nie ma), dlaczego nie wyciągasz wniosku "skoro Δ>0 to są dwa
pierwiastki"?
Δ to wyróżnik równania zmiennej t, jego związek z pierwiastkami równania zmiennej x nie jest
"oczywistą oczywistością".
10 sty 19:27
Skipper:
... coś Cię zaćmiło drogi Kolego −

Nie dostrzegasz założeń dla braku rozwiązań dla zmiennej x ... wszak to nie tylko Δ
ale i znak pierwiastków zmiennej t
10 sty 22:25
PW: Nie dostrzegam. Może tak naukowo wytłumaczysz, co Ty widzisz.
Maroo prosił o DOKŁADNE WYTŁUMACZENIE, więc wytłumaczyłem. Sądzę, że uczeń kształcący się
na poziomie rozszerzonym słyszał o liczbach zespolonych i o tym, że wzory na pierwiastki
równania kwadratowego w przypadku Δ<0 są aktualne. Czy widzisz jakiś błąd w tym tłumaczeniu?
Napisałem nieprawdę, coś wmawiałem? Znasz jakieś twierdzenie, którego ja nie znam i w związku
z tym niepotrzebnie tłumaczyłem? Proszę, przytocz to twierdzenie i jego dowód, bo wydaje mi
się, że stwierdzenie "coś Cię zaćmiło drogi Kolego" nie należy do argumentów naukowych.
11 sty 11:35
Skipper:
... po co ty prowokujesz? ... i napinasz się ...
To co ty sądzisz "że, uczeń kształcący się na poziomie rozszerzonym słyszał o liczbach
zespolonych" . to twoje "zaklinanie rzeczywistości" by bronić stwierdzenia które wpisałeś
na starcie. Otóż przyjmij do wiadomości, że do rozwiązania tego zadania nie potrzebna jest
wiedza o liczbach zespolonych ... i nie trzeba być studentem. I nic ponadto ...
11 sty 13:47
PW: No to rzeczywiście naukowe argumenty. Cieszę się, że nie jesteśmy blisko, bo pewnie byś mnie
pobił, i obiecuję więcej tu nie zaglądać.
11 sty 14:03
krystek: Oj , potrzebny "kubeł " zimnej wody ,aby emocje opadły. Pozdrawiam.
11 sty 14:22
Marek: przestańcie się sprzeczać , lepiej zajrzyjcie na mój temacik i pomóżcie z całeczkami ; p
11 sty 14:24
Skipper:
... przecież ten facet nie czyta chyba tego co sam wypisuje.
I jaka groźba na koniec ... pozbawi nas swego towarzystwa. Ta stronka pewnie
popadnie bez niego w ruinę −:(
11 sty 14:25
krystek: Kazdy ma swój zły dzień , ale nie każdy potrafi panować nad emocjami.

dla Wszystkich.
11 sty 14:35