funkcja wykładnicza
ruda: witam, mam problem z zadaniem:
Mamy wykres funkcji f(x)= 3x−2. Naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(−x)
oraz uzasadnij, że g(−1/2) −g(1/2) = 2 tg 30 stopni.
chodzi mi głównie o to uzasadnienie: g(−1/2) −g(1/2) = 2 tg 30 stopni. proszę o jakąś pomoc,
może jakąś wskazówkę, która mi rozjaśni, czy pomoże w obliczeniach?
10 sty 17:35
Skipper:
jeśli f(x)=3
x−2
to g(x)=f(−x)=3
−x−2
| | 1 | | 3−1 | | 2 | |
g(−1/2)−g(1/2)=31/2−2−(3−1/2−2}=√3− |
| = |
| = |
|
|
| | √3 | | √3 | | √3 | |
| | 1/2 | | 1 | | 2 | |
2tg30o=2 |
| = |
| = |
| |
| | √3/2 | | √3/2 | | √3 | |
10 sty 17:52
PW: | | −1 | | −1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
g( |
| ) = f(− |
| ) = f( |
| )=312−2 = |
| −2= |
| −2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 312 | | √3 | |
| | 1 | |
Zwyczajnie policzyć też g( |
| ) i odjąć te dwie liczby − zobaczysz. |
| | 2 | |
10 sty 17:54
ruda: hmm.. zastanawia mnie dlaczego zamieniłeś 3
12 na
1312 (może mam jakieś
braki?

)
10 sty 18:05