prawdopodobieństwo
pomocy: PRAWDOPODOBIEŃSTWO
Dziesięciu zawodników, w tym dwóch faworytów, dzielimy losowo na dwie równoliczne grupy.
Oblicz prawdopodobieństwo, że faworyci nie znajdą się w tej samej podgrupie.
pomoże ktoś?
PW: Można przyjąć, że zdarzeniem elementarnym jest 5−osobowy podzbiór zbioru 10−elementowego.
Odpowiada to utworzeniu jednej podgrupy (druga jest wyłoniona automatycznie). Różnych zdarzeń
elementarnych jest więc
Jest to model matematyczny uwzględniający kolejność tworzonych grup (podający, kto został
wybrany do pierwszej grupy).
Zdarzenie "faworyci znajdą się w tej samej grupie" jest sumą dwóch rozłącznych zdarzeń:
F2 − "obaj faworyci zostali wybrani"
F
0 − "żaden faworyt nie został wybrany".
| | | |
F2 składa się z | elementów (wybrano obu faworytów i trzech spośród pozostałych ośmiu) |
| | |
| | | |
F0 składa się z | elementów (wybrano wszystkich nie−faworytów). |
| | |
Na podstawie klasycznej definicji prawdopodobieństwa
| | | | 4 | |
P(F0∪F2) = P(F0)+P(F2) = |
| = |
| |
| | | | 9 | |
Zdarzenie F
1 − "faworyci nie znajdą się w tej samej grupie" jest zdarzeniem przeciwnym, więc
Uwaga. Gdyby nie uwzględniać kolejności tworzonych grup, to zdarzeń w modelu będzie dwa razy
mniej, co nie zmieni prawdopodobieństwa.