funkcja
Licealista: JJeszcze raz te
funkcje
Miejscami zerowymi funkcji f(x) = x
3 − 4x są liczby −2,0,2. Podaj miejsca zerowe funkcji g.
a) g(x) = (x−3)
3 − 4(x−3)
b) g(x) = (x+5)
3 − 4(x+5)
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
10 sty 17:04
Licealista: Sorka za spam, odświeżam.
10 sty 17:11
krystek: a)(x−3)[(x−3)2−4]=
b)(x+5)[(x+5)2−4]=
10 sty 17:12
Licealista: Chodzi o to że ten wykres został przesunięty o 4 miejsca w prawo tak

Mam na myśli pkt, a bo
za bardzo tego nie czaję.
10 sty 17:18
Trivial:
Zf = {−2,0,2}
a) g(x) = f(x−3) → Zg = {−2+3, 0+3, 2+3} = {1,3,5}
b) g(x) = f(x+5) → Zg = {−2−5, 0−5, 2−5} = {−7,−5,−3}
10 sty 17:20
Trivial: Przez Z oznaczyłem zbiór miejsc zerowych.
10 sty 17:21
Licealista: dzięki wielkie Trivial
10 sty 17:23
Licealista: dzięki wielkie Trivial
10 sty 17:23