Indukcja matematyczna
Krzysiek: Próbuję wykazać nierówność indukcją matematyczną:
dla n≥4
2n<n!
1) sprawdzam czy zachodzi dla n=4:
16<24 ⇔ zachodzi
2) zakładam, że zachodzi dla n=k:
2k<k!
3) próbuję udowodnić, że zachodzi dla n=k+1:
2k+1<(k+1)!
2k*2}<k!(k+1)
Nie widzę na jakiej zasadzie to zachodzi... Nie rozumiem. Mógłby mnie ktoś naprowadzić?
10 sty 16:46
Krzysiek: masz wykazać,że 2k+1<(k+1)!
2k+1=2*2k (korzystając z założenia wiemy,że 2k <k!)
więc 2*2k<2*k!
i teraz trzeba wykazać,że 2k!<(k+1)!=k!(k+1)
10 sty 16:51
Krzysiek: A dlaczego trzeba wykazać, że 2k!<(k+1)! ?
10 sty 16:58
Krzysiek: masz wykazać: 2k+1<(k+1)!
z założenia wiemy,że: 2k+1<2*k!
więc jeżeli 2k!<(k+1)! to wtedy 2k+1<2k!<(k+1)!
i wykażemy tą nierówność
a<b i b<c ⇒a<c
10 sty 17:03
Krzysiek: Dzięki
10 sty 17:11
Krzysiek: A mógłbyś mi sprawdzić ten przykład?
2n>n2+n−1, dla n≥5
1) sprawdzam czy zachodzi dla n=5:
32>29
2) zakładam, że zachodzi dla n=k:
2k>k2+k−1
3) próbuję udowodnić, że zachodzi dla n=k+1:
2k+1>(k+1)2+k
2k*2>2(k2+k−1)
a>b i b>c => a>c
a=2k*2
b=2(k2+k−1)
c=(k+1)2+k
10 sty 17:29
Krzysiek: pozostało Tobie wykazać,że:
2(k2 +k−1)>(k+1)2 +k
(równanie kwadratowe, liczysz Δ i sprawdzasz czy dla k≥4 jest spełniona nierówność)
10 sty 17:35
Krzysiek: 2k2+2k−2>k2+3k+1
dla n=5
50+10−2>25+15+1
58>41
o to chodzi?
10 sty 17:48
Krzysiek: ale to masz dla każdego k≥4 wykazać,że ta nierówność zachodzi:
2k2 +2k−2>k2 +3k+1
k2 −k−3>0
Δ=13
k1 =...
k2 =...
i rozwiązujesz nierówność
10 sty 17:52
Krzysiek: Skąd k≥4 ?
10 sty 17:56
Krzysiek: masz pokazać,że ta nierówność zachodzi dla pewnego 'k'
(dla n=4 zachodzi, więc wybierasz jakieś 'k', k≥4 )
k
2 −k−3>0 (k jest naturalne)
więc rozwiązanie tej nierówności to:
więc nierówność 2(k
2 +k−1)>(k+1)
2 +k dla k≥4 jest prawdziwa zatem:
2
k+1>(k+1)
2 +k
10 sty 18:04
Krzysiek: Chyba wziąłeś to 4 z poprzedniego przykładu, ale dzięki tak czy siak
10 sty 18:08
Krzysiek: przepraszam za pomyłkę, tak na poprzedni przykład patrzyłem, powinno być k≥5
10 sty 18:15