przekształcenia wykresu funkcji wykładniczej
pycha: Serdecznie proszę o pomoc
− Wykaż,że w wyniku przekształcenia wykresu funkcji wykładniczej f(x)=22x−4 + 8 przez
symetrię osiową względem osi OY otrzymamy wykres funkcji wykładniczej g(x)= 0,25x+2 + 8
10 sty 16:40
krystek: x'=−x stąd x=−x'
f(x)=22(−x)'−4+8=2−2(x+2)+8=(2−2)x+2+8= cnu.
10 sty 16:45
Mila: f(−x)=2
2*(−x)−4+8
f(−x)=2
−2x−4+8=2
[−2*(x+2)]+8
f(−x)=(2
−2)
x+2+8
10 sty 16:47
Mila: Witaj Krystek!
10 sty 16:47
krystek: Witaj Mila
10 sty 16:55