ciągi
Madzia: 1) Zbadaj monotoniczność ciągu (an), gdy an=n2+1/n2
2) Oblicz pierwszy wyraz i różnicę ciągu arytmetycznego (an), jeśli a4=2, a10=−10
3) Oblicz sumę 4+6+8+ ... +62+64+66
4)Oblicz sumę dwunastu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an), jeśli a1=−4 i q=0,5
Pomoże ktoś ... ? Prosze ...
3 cze 17:25
Yamesco: 1.
an=n2+1/n2
an+1=(n+1)2+1/(n+1)2
Potem wykonujesz działanie an+1−an=
i stwierdzasz czy jest większe czy mniejsze od 0
2.
a4=2 a10=−10
Obliczamy różnice
a10=a4+6r
−10=2+6r
r=−2
a teraz wyraz pierwszy:
a4=a1+3r
2=a1−6
a1=8
3.
Jest to ciąg arytmetyczny, w którym:
r=2
a1=4
an=66
Obliczamy ilość wyrazów:
an=a1+(n−1)r
66=4+2n−2
64=2n
n=32
Obliczamy sume:
S=(a1+an)n/2
S=(4+66)16=1120
3 cze 18:50