wsert: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak mając wykres funkcji kwadratowej obliczyć jej wzór, w
liniowej wiem jak to sie robi ale przy kwadr mam problemy bo zbyt wiele niewiadomych.
9 sie 15:28
wsert:: ok z tym sobie juz proadzilem, moze ktos jednak pomorze w tym:
Znajdz liczby a i b wiedzac ze suma liczby a i potrojonej b jest = 36 , a iloczyn a i b
jest nawiekszy z mozliwych.
wiec robie a+3b=36 a to drugie a+b=x
ale 3 niewiadome a 2 równania, wiec zong, metoda prób i błędów wychodzi w końcu a=18 b=6,
ale jak to zapisać w matematyczny sposób a nie w głowie, bo przy np większych liczbach
można by do jutra siedzieć
9 sie 20:08
Dariusz: ...masz tak; a+3b=36 i szukasz a*b = max. Zauwazamy, ze a=36-3b, zatem
Szukany iloczyn to : W(b) = (36-3b)*b
W(b) = 36b - 3b2
obliczamy pochodna wielomianu i otrzymujemy
W'(b) = -6b + 36 = 6(-b + 6) ...wyznaczmy miejsca zerowe naszej pochodnej;
b1 = -6 = -b zatem b=6, tak wiec b=6, zatem 3b = 18 i a =18...
9 sie 20:25