proszę o pomoc
rokoko: Dana jest funkcja f(x)=|x+2|−4 gdzie x należy do R
a)naszkicuj w układzie OXY wykres funkcji
b)określ zbiór wartości tej funkcji
c)podaj liczbę rozwiązań równania f(x) + pi = 0
10 sty 16:36
krystek: 1) y=x+2
2)y=Ix+2I (ujemne wartości idą nad oś oX
2)y=Ix+2I−4 poprzednią o 4 jednostki w dół.
10 sty 16:40
rokoko: ok dzięki, ale co z podpunktem c? i czy zbiorem wartości to <−4, +∞)?
10 sty 16:48
krystek: tak
Ix+2I−4+π=0
Ix+2I=4−π i liczysz ponieważ 4−π>0
10 sty 16:54
rokoko: czyli x=−6+π ∨ x=2−π?
10 sty 17:02