prosze o pomoc
kages: Napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt P(1,−3,2) i rownoleglej do plaszczyzny
3x−y−2=0
10 sty 16:32
Krzysiek: wektor normalny szukanej płaszczyzny to: [3,−1,0]
więc równanie szukanej płaszczyzny to...(znajdź wzór i wstaw odpowiednie dane)
10 sty 16:37
10 sty 16:37
kages: wzor to bedzie A(x−a0)+B(y−y0)+C(z−z0)=0?
10 sty 16:39
Krzysiek: tak
10 sty 16:40
kages: czyli bedzie 3(x−1)+1(y+3)+0=0 > 3x−3+y+3=0 > 3x+y=0 ?,a jak znalazles ten wektor szukanej
plaszczyzny?
10 sty 16:44
kages: 
10 sty 16:46
Krzysiek: wektor normalny odczytujesz z równania płaszczyzny równoległej,
patrzysz na współczynnik przy 'x,y,z'
10 sty 16:47
kages: to wtedy nie powinno byc 3,−1,−2?
10 sty 16:48
kages: czy ta −2 to jest to D we wzorze ogolnym?
10 sty 16:49
Krzysiek: tak. przecież w tym równaniu nie ma współrzędnej 'z' więc współczynnik jest równy 0
10 sty 16:52
kages: ok dziekuje
10 sty 16:53
kages: a to zadanie zrobilem dobrze?
Znalezc rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkt p(1,3,2) i prostopadlej do plaszczyzny
2x−y+3z−1=0.
wektor(2,−1,3)
A(x−x0)+B(y−y0)+C(z−z0)=0
2(x−1)−1(y−3)+3(z−2)=0
2x−2−y+3+6z=6=0
2x−y+6z−5=0 dobrze?
10 sty 16:57
Krzysiek: źle, przecież masz znaleźć równanie płaszczyzny prostopadłej a nie równoległej.
Wtedy wektor normalny szukanej płaszczyzny masz być prostopadły do wektor normalnego [2,−1,3]
10 sty 17:00
kages: to jaki to bedzie wektor?
10 sty 17:01
Krzysiek: taki,że: iloczyn skalarny szukanego wektora normalnego i wektora [2,−1,3] będzie równy zero.
10 sty 17:04