Oblicz pole i objętośc Graniastosłupa praw. czworokątnego
Jonas: Witam mam Takie zadanko, prosił bym o wytłumaczenie mi tego krok po kroku, ponieważ za
żadne skarby nie mogę tego zrozumieć.
A więc:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego
którego:
a)Krawędź podstawy ma 6cm
d) kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do podstawy wynosi 60 stopni.
10 sty 16:30
Mila: GM czy LO?
10 sty 16:36
Jonas: LO
10 sty 16:37
Licealista: Znasz twierdzenie dot. trojkąta 30,60,90 stopni
10 sty 16:40
Jonas: Teraz patrze, i próbuje to rozkminić, lecz z ni jakim skutkiem.
10 sty 16:42
Trivial:

a = 6 cm
α = 60
o
Z twierdzenia Pitagorasa mamy:
a
2 + a
2 = c
2 → c = a
√2
Z zależności trygonometrycznych:
| | h | |
tgα = |
| → h = c*tgα = a√2*tgα |
| | c | |
Podstawiamy dane:
h = 6*
√2*tg(60
o) = 6
√2*
√3 = 6
√6 [cm]
Dalej już sobie poradzisz.
10 sty 16:54
Jonas: Ok dzięki wielkie, w między czasie do czegoś doszedłem i wyszło mi 216√6. Dobrze czy źle?
10 sty 16:59
Trivial: Jest ok (jeśli liczyłeś objętość)
10 sty 17:01