matematykaszkolna.pl
figury w R2 . matheo: Dzien dobry, Czy mógłby ktoś przypomniec jak liczyło się pole trójkąta , wysokosc oraz pnkt bedacy srodkiem ciezkosci trojkata dla np. takiego trojkata, gdzie: A = (−1−2) , B = (2,−3), C =(3,5) Wiem, ze sa na to jakies sposoby, natomiast nie do konca wiem jakie. Z gory dziekuje za okazana pomoc emotka
10 sty 16:26
matheo: Juz mi sie przypomnialo jak liczy sie pole. ze zoru 1/2 |d(AB,AC)| gdzie to w wartosci to wyznacznik. Ale jeszcze pozostaje mi rozwiklac problem z wysokoscia i srodkiem ciezkosci. emotka
10 sty 16:30
Krzysiek: Co do pola: Jakbyś policzył wektory AC i AB, a potem ich iloczyn wektorowy, a potem moduł, czyli długość nowego wektora podzielił na 2?
 1 
Bo pole trójkąta to

pola figury równoległoboku rozpiętego na tych wektorach, które z
 2 
kolei jest długością wektora powstałego z iloczynu wektorowego opisujących go wektorów. Wysokość też z wektorów: Na rysunku widać, ale też z obliczeń wychodzi, że |AC|=|BC|=65 zatem trójkąt jest równoramienny, więc
 1 
H2=(|AC|)2−(

|AB|)2
 2 
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem.
10 sty 16:40
Krzysiek: [...]długość nowego wektora i podzielił na 2*
10 sty 16:41
matheo: a jakby trojkat nie byl rownoramienny? to jak liczymy wysokosc? emotka I co z tym srodkiem ciezkosci? emotka
10 sty 16:45
Krzysiek: Co do wysokości: Policz wzór prostej tworzącą podstawę, a następnie znajdź do niej prostopadłą. wzór na prostą:
 y2−y1 
y−y1=

(x−x1)
 x2−x1 
10 sty 16:51
Krzysiek: Środek ciężkości: http://www.matematyka.pl/13560.htm
10 sty 16:54
matheo: znalazłem chyba lepszy sposób na wysokosc. Mianowicie: licze pole trojkata te metoda z wyznacznikiem. a potem licze pole takim wzorem: (jezeli wysokosc ma wychodzic z pkt a. to wzor wygladaemotka 1/2|BC|*ha a nastepnie przyrównuje to co mi wyszlo i dostaje magiczne ha. Pytanko, czy do kazdego trojkata mozna to stosowac? emotka aha i co do pola, to wyszło mi 12,5j2. Czy dobrze? emotka
10 sty 17:28
matheo: czy ktos odniesie sie do tego? emotka
10 sty 17:44